מומחי מכון כתר לכלכלה על פי ההלכה סוקרים את הזווית ההלכתית בענייני הכלכלה
הצדק החברתי של התורה
לפני צוות המומחים, בראשות הפרופ' מנואל טרכטנברג, הונח השבוע מסמך המלצות מקצועיות, המציג את דעת התורה בסוגיות הכלכליות-חברתיות. את המסמך הכינו מומחי מכון כתר לכלכלה על-פי ההלכה, והוא מבוסס על מקורות חז"ל וחכמי התורה במרוצת הדורות.
במכון חברים שבעה חוקרים תלמידי-חכמים, ובראשו עומדים הרב שלמה אישון והרב יצחק בזק. "מטרת המכון להביא את הזווית ההלכתית בענייני הכלכלה", אומר הרב אישון, רב מזרח רעננה וחבר לשכת הרבנות בעיר. "המכון כבר פרסם שבעה ספרים שעוסקים בסוגיות מגוּונות בהלכה, כמו ריבית, מוצרים פגומים, מיקח וממכר, דיני הונאה. בקרוב יופיע ספר שעוסק בסוגיית סוכני ביטוח".
הקול היהודי
המאבק החברתי שהתעורר בעת האחרונה הניע את חוקרי המכון לחבר את המסמך. זו הפעם הראשונה שהמכון מגיש המלצות לגוף ממשלתי. "החלטנו שצריך להשמיע את הקול היהודי בעניין החשוב הזה", מסביר הרב אישון. "חשוב שהציבור יֵדע שיש לתורה מה לומר בעניינים האלה".
לדבריו יש הבדל גדול בין השקפת התורה לבין דרישותיהם של ראשי המאבק החברתי. "אנחנו איננו תומכים בדרישה לדאוג למעמד הבינוני, שבכוחו לפרנס את עצמו", הוא אומר. כך נכתב במסמך שחיברו חברי המכון: "המדינה אינה יכולה ואף לא צריכה לדאוג לדיור לכול. מי שיכול לדאוג לעצמו לדיור זול, אין סיבה לעזור לו. כמו-כן, עני שיכול לעבוד ואינו עושה זאת, אין זה צודק לעזור לו".
עיקרי ההמלצות
עם זה, חברי המכון ממליצים לפני צוות המומחים הממשלתי להקל על האזרחים: "לשמור על עקרון השוק החופשי ככל שהדבר ניתן. למנוע עליות מחירים קיצוניות במוצרים בסיסיים. לדאוג לתחרות אמיתית בשוק, שתביא להוזלה במחירי המוצרים הבסיסיים. להגדיל את היצע הדירות בשוק על-ידי שיווק קרקעות בשיטת מחיר למשתכן".
עוד ממליצים חברי המכון: "להגדיר מחדש את המוצרים הבסיסיים, ובמידת הצורך - להטיל פיקוח על מחיריהם. להגדיר סל מינימום. לדאוג באמצעות רשות המיסים כי לא ייגבה מס-הכנסה ממשפחה שאינה מצליחה להגיע בכוחות עצמה לסל הזה. לבחון את הצידוק בהענקת קצבאות למשפחות שאינן זקוקות להן כדי להתקיים בכבוד, ולחלק אותן מחדש בדרך שוויונית פחות וצודקת יותר".
מי החליט
הרב אישון סבור כי אופי המחאה מקשה על יהודים שומרי תורה ומצוות להצטרף אליה: "הם דורשים רק מהשלטון. ומה על הצדק החברתי שצריך לדרוש מכל יהודי, כמו מתן צדקה ועשיית חסד? את זה אנחנו לא שומעים מהם".
מקוממת אותו גם הגלישה להסתה נגד הציבור החרדי וציבור המתיישבים. "יש בתנועת המחאה הזאת גם מניע פוליטי", אומר הרב אישון. "הם רוטנים על שהמדינה מעניקה תקציבים למפעל ההתיישבות ולמשפחות החרדיות, אבל מי החליט שהקצבה לחוקר אקדמאי חשובה מהקצבה לאברך כולל? מי קבע שתקציב לאולם ספורט חשוב ממימון ההתיישבות בארץ-ישראל?".
פורסם במדור חיים יהודיים\שיחת השבוע
קליק על אהבתי וקיבלת את כל החדשות והעדכונים מדוסים